вівторок, 14 березня 2017 р.

Якби не добровольчі батальйони...
Пропонуємо книжкову виставку « Якби не добровольчі батальйони…», присвячену Дню українського добровольця. У відповідності до постанови Верховної Ради « Про встановлення Дня українського добровольця ».  День українського добровольця буде відзначатися щорічно 14 березня. Саме 14 березня 2014 року з лав Самооборони Майдану було сформовано Перший добровольчий батальйон Національної гвардії.
Це була відповідь найбільш патріотичної частини українського суспільства на фактичну передачу Кримського півострову військам Російської Федерації і на агресивну повзучу «російську весну» у південно-східних областях України.
Це був час, коли величезна кількість професійних військових в Криму просто зрадила Україну і перейшла на бік російських окупантів, а решта, в найкращому випадку, з свого величезного військового вишколу показала тільки вміння гарно співати і забула при цьому про необхідність виконувати елементарні вимоги військових статутів і таке інше.
Наші силові структури в цих умовах відзначилися фактично тільки «нейтралізацією» Сашка Білого, тому значну частину навантаження в боротьбі з нахабною московською навалою і її «п’ятою колоною» всередині України прийняли на себе добровольці. Саме тоді вони були дуже потрібні нашій країні. І одночасно з цим переважна частина українського суспільства  зайнялася волонтерством або просто допомогою українським воякам або грошами, або харчами, або речами.
Зустріч садівників та городників

Березень зиму закінчує, весну починає. Він то плаче, то сміється, то снігом сяє, то сонцем гріє. 13 березня в бібліотеці говорили про насіння, про лікарські рослини, про підготовку до весняних робіт. Своїм досвідом поділилися садівник Славута Наталія Борисівна та Цвигун Ольга Василівна. Присутні розповіли про свої досягнення в справі посіву насіння та отримали в подарунок насіння, лікарські трави, тощо. Бібліотекарі поїнформували про надходження до бібліотеки періодичних видань відповідної тематики. Наступне заняття для садівників, городників, дачників 27 березня. Запрошуємо всіх охочих.


Зустріч із Мирославом Дочинцем.
10 березня в книгарні Є відбулась презентація книжки «Розрада-гора».Співробітники бібліотеки ім. П. Й. Панча взяли участь у заході. Всі в захваті від зустрічі з паном Мирославом.



вівторок, 7 березня 2017 р.

Велич Кобзаря


Пропонуємо книжкову виставку « Велич Кобзаря », присвячену Шевченківським дням в Україні.
Тарас Шевченко - постать велетенська й унікальна. Серед блискучого сузір’я світових геніїв Тарас Шевченко - чи не найвидатніший за народністю поет нашої планети, а для України він ще й Пророк, Месія, Рятівник нації. Його « Кобзар » народ недаремно назвав другим Євангелієм.                                  

понеділок, 6 березня 2017 р.

2 березня в бібліотеці вивчали польську мову. Викладач Олег Крисін.

Дивитись фільми мовою оригіналу, читати книжки, мовою автора – це особливе задоволення. Навіть якщо Ваші знання мови не достатньо глибокі. Ви переконаєтесь, що Вам набагато більше подобається читати, слухати й дивитися мовою оригіналу, адже відтінки, напівтони, прихований зміст і особливий шарм – втрачаються при перекладі.


Багаторічний в'язень радянських таборів за Віру Христову

З нагоди 125-літнього ювілею патріарха Йосифа Сліпого в бібліотеці відбулась інформаційна година «Багаторічний в’язень радянських таборів за Віру Христову». Бібліотекар Редько А.Г. розповів присутнім основні етапи біографії Йосифа Сліпого, про те, що за його звільнення клопотали перед керівником СРСР Микитою Хрущовим американський президент Джон Кеннеді  і Святійший отець Іван ХХІІІ,  його подвижницьку діяльність на засланні ( 18 років заслання),  а після звільнення – у Римі.  Головну діяльність він скерував на створення освітніх осередків, зокрема Католицького Університету ( філії якого згодом утворилися у Вашингтоні, Лондоні, Чикаго, Філадельфії). У Римі Й.Сліпий організував будівництво собору Святої Софії, який був освячений Папою Павлом VI.                                                                                         «Йосип Сліпий був людиною, яка у середині ХХ століття потрясла цілим світом». - отець Севастіян Дмитрух.

Майстер-клас з фотошопу

1 березня в бібліотеці відбувся майстер-клас з фотошопу. Доповідач Володимир Клімик ознайомив присутніх з програмою Lightroom.


Бібліотечний кіноклуб "Книга і кіно"










У першу неділю весни, 5 березня, в бібліотеці відбулась друга зустріч кіноклубу "Книги і кіно" на тему руху сучасного екологізму, яка включала лекцію, дискусії і перегляд сучасних фільмів. Вів захід журналіст-природоохоронець, вчений, громадський активіст Олег Андрос.
Гості бібліотеки подивилися фільми на тему екологістського руху в світі, для яких волонтери зробили субтитри українською мовою. Спершу дивилися фільм «Шалений зелений вогонь: Битва за живу планету» (2012). Це перша велика документальна стрічка-дослідження про екологістській рух, яка охоплює 50 років від захисту вікових пралісів до руху проти змін клімату

субота, 4 березня 2017 р.

Поетична студія Євгенії Більченко

26 лютого відбувся черговий  вечір авторської поетичної студії Євгенії Більченко.   В вечорі: виступи молодих і відомих поетів, обмін думками.                       
 Студія працює в бібліотеці ім. П. Й. Панча кожної останньої неділі місяця з 15:00 до 18:00.

Відкрий у собі художника

Черговий майстер – клас з малювання «Відкрийте у собі художника» відбувся в неділю 26 лютого. Рекомендації по малюванню (вивчали світло, тінь, півтінь), отримували по скапу від керівника проекту Наталії                                            На уроці малювання бібліотекар Недбайло Н.І проінформувала присутніх про   українського письменника Осипа Турянського, його автобіографічний твір «Поза межами болю». У цьому творі автор утверджує важливу у всі віки ідею – у найскладнішій ситуації людина залишається людиною. Ще однією ідеєю цього твору є протест проти війни.